Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Navigáljunk saját hangunk segítségével,
avagy cseréljük le Moha Bát II.

by Szeszo

 
 

Amikor már végleg meguntuk cigány vajdánk beszólásait, és Isti hangja is a „fárasztó” listára került, na ekkor léphetünk a következő lépcsőfokra. Fabrikáljuk be saját, vagy családtagjaink hangját IGO8-unk fő navigátorhangjának helyére. Ez igen izgalmas és érdekes feladat. Először találjuk ki a megfelelő karaktert, vagy adjuk magunkat, lehet az sem rosszabb mint az eddig hallott profi navigátor hangok. Gyakoroljuk be a megfelelő szövegeket,  parancsokat s már indulhat is a munka.

 

Kellékek:          Sound Forge – Profi hangszerkesztő program.

                         Total Commander- Fájlkezelő program.

                         Mikrofonos fejhallgató- Lehetőleg egy jobb minőségűt válasszunk.

                         Tökéletes (síri) csend: - A zajmentes felvételért mindent.

   

Kép

  Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Egyszerű leírás fázisonként:
 

  1. IGO8-ból kiszedni, a hanginformációt tartalmazó tömörített hangokat (Total Commander).

  2. Sound Forge (+mikrofon) segítségével „rávesszük” hangunkat az eredetire.

  3. Visszamásoljuk (felül írjuk) és tömörítjük saját hangutasításainkat a Voice_Hun-f1.zip-
      be(Total Commander).

  4. Behelyezzük az IGO8 /Content/Voice könyvtárba elkészült anyagunkat.

 
Részletes leírás:
 

Szükségünk lesz egy IGO8 szabványú tömörített (.ZIP) hanginformációt tartalmazó navigációs felvételre. Ennek kinyerése nagyon egyszerű, megnyitjuk a Total Commander-t és az  IGO8 /Content/Voice könyvtárból megszerezzük a számunkra fontos hangfájlt (természetesen nem az eredetibe rondítunk bele). A neve valami ilyesmi: Voice_Hun-f1.zip.  Ebben a tömörített anyagban megtalálható az összes hangutasítás amire csak szükségünk lehet a munkánkhoz. Ez kb. 90 parancsot jelent, amit nem kevés munkával tudunk csak fölülírni saját hangunkkal. Kimásoljuk egy munkakönyvtárba és ott fogunk vele dolgozni. A Total Commander képes kitömöríteni a Voice_Hun-f1.zip-et, és elénk tárni annak szerkezetét.

A benne lévő audio könyvtárba zsúfolták össze hangutasításaikat az alkotók, OggVorbit formátumban.

  

Kép

   Kattints a képre a nagyításhoz!

  

Ez a formátum nagyszerűen szerkeszthető a Sound Forge és egy mikrofonos fejhallgató segítségével. Profi munka esetén komplett mondatokat vesznek fel és ezt vágják meg utólag, megfelelő méretűre. A mi megoldásunk egyszerűbb, felül írjuk saját hangunkkal az eredetit, majd később Total Commnader segítségével vissza tömörítjük helyére a Voice_Hun-f1.zip-be. Előnyös megoldás, mert így nem kell minden egyes hangnak bepötyögni a nevét mentésnél, viszont a különböző parancsok nem csengenek össze hangzásban olyan szépen.


  

Kép

 Kattints a képre a nagyításhoz!Megnyomjuk a felvétel (Record) gombot, ekkor megjelenik a felvételi panel. Itt újra megnyomjuk a felvétel (piros körök) gombot , a mikrofonba belemonndjuk az éppen aktuális parancsot és rákattintunk a Close gombra. Ezzel felül is írtuk az eredeti hangot a sajátunkkal. A Sound Forge lehetőséget ad a felvételünk visszajátszására, így ellenőrizhetjük a minőségét. Egy kis gyakorlással csodákat művelhetünk, a hangot erősíthetjük, effektezhetjük, ha úgy érezzük túl nagy szünetek vannak a navigációs szavak között nyugodtam vágjuk le az előtte és mögötte lévő részt. Kísérletezzünk bátran a program effekjeivel a közel tökéletes eredmény elérésért.  

Hibátlan, felülírt hangunkat a Save paranccsal mentsük, ezzel már egy hangot el is készítettünk. Amikor felülírtuk az összes eredeti hangot a sajátunkkal, újra elővesszük a Total Commandert és annak segítségével visszatömörítjük hanganyagunkat a szabványos „zipbe” (Voice_Hun-f5.zip),  amiből kiopereáltuk.

     

Kép

  Kattints a képre a nagyításhoz!


 

Utolsó feladatunk, a „hangszülöttünk” elnevezése. Ehhez a Total Commanderre van szükségünk:

  1. kinyitjuk a Voice_Hun-f1.zip-et és az info fájlt kijelöljük, megnyomjuk az F4 gombot.
  2. Az info fájl kinyílik, itt két sort kell módosítanunk. Erre azért van szükség mert az IGO8-ban szeretnénk ha megjelenne új „alkotásunk” neve.
  3. Átírjuk az idézőjelek közé tett szöveget, pl. Béla névre (Hun_Bela-ez és Béla Bá), ebben az esetben az IGO8 Bélának fogja azonosítani a hangot amit gyártottunk.
 

Kép

Kattints a képre a nagyításhoz!Ezzel végeztünk is munkánk javával, megtörtént a hangcsere, így már saját hangunk vezethet bennünket a utunkon.

Remélem sokan vágnak bele ebbe az izgalmas és érdekes elfoglaltságba. Akinek sikerül egy igazán jó és egyedi „navig hangot” összeraknia, az küldje el nekünk és mi felrakjuk az eoldalra !

 

Kiegészítés : 

Ingyenes programot is használhatunk az elkészítéshez: SC Audio Converter 7.4.0.2
Ez is elvégzi a mikrofonos felvételt és az átkonvertálást OGG Vorbit formátumra.
Innen letölthető: http://www.softwareclub.ws/

Kép


Fontos figyelmeztetés:

Aki ebbe a munkába belefog, CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE használja közúti forgalomban az általa készített és megváltoztatott navigációs hangot. A figyelmetlenség, és a hozzáértés hiánya miatt rossz helyre tett hangutasítás akár BALESETET IS OKOZHAT.