Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 garrotter | 2008. Október. 10.


Mert mostanában mindent az IPhonehoz kell hasonlítani, nem gond, hogy az éríntőképernyős WinMo készülékek előbb léteztek.

 

Miért is kerül ez a bejegyzés megírásra? Szerettem volna egy összefoglalót írni arról, hogy mennyire is vagyok megelégedve az új szerzeménnyel, de a konkrét apropót ez a „teszt” adta, mely eléggé lehúzza az Omniát és kiemeli az IPhonet. Egy hónapos Omnia használat után nekem kicsit más véleményem van a készülékről.

 

Sajnos vannak hibái, mint minden készüléknek, és a legtöbb abból adódik, hogy WinMo fut rajta, de számomra az IPhone tudása kevés (nekem fontos, hogy tudjak táblázatot ill. szöveget szerkeszteni, melyet utána a számítógépen is tudok kezelni, fontos, hogy tudjak elfogadható minőségű képeket csinálni amelyeket a netre kitehetek, fontos, hogy linux alól is tudjak filekoat pakolni rá ill. lementeni róla). Mint tudjuk az asztali Windowsban is vannak beépített programok, melyek nem kerülhetőek meg, ez sajnos igaz erre a változatra is. Nagyon jó lenne, ha a Microsoft egy kicsit odafigyelne a felhasználói igényekre is (megjegyezném, hogy az Apple is csak egy kicsiny réteg igényeit veszi számításba és ezeket az igényeket többnyire saját maga generálta, viszont legalább ezeket kielégíti).

 

Kezdeném azzal, hogy az Omnia egy telefonfunkciókkal ellátott PDA, míg az IPhone egy telefon (melynek nem rossz, igaz nekem nincs, nem volt, de egy ismerősömnek van), így az összehasonlítgatás kicsit értelmetlen. Hasonlóság, hogy mindkettővel lehet telefonálni és mindkettőre lehet kiegészítő alkalmazásokat telepíteni (ez az IPhonenál egyszerűbb, írigylem is, megszoktam linux alatt, hogy csak a csomagkezelőből kell kiválasztanom amit fel szeretnék telepíteni). Viszont irodai alkalmazások nem érhetőek el rá (még, gondolom lesznek), úgyanígy offline navigációs program sem. A fényképezője is jobb az Omniának és jó, hogy nem kell mindig fényképezőt vinnem, ha esetleg egy találkozón kedvem van képeket csinálni, amiket kirakok a netre.

 

Nézzük a cikk által felsorolt negatívumokat.

 

 

Lassú indulás: ez sajnos így van, bár a PDA-t nem kapcsolgatja ki az ember, de valóban lassan indul, mint minden WinMo készülék.

 

 

Widgetek kezelése: hát ez bónem az igazi, viszont szerencsére több today nézetből is lehet választani és van köztük teljesen jól használható is. A widgetek használata ekkora kijelzőn butaság (sőt, Ez hülyeség!), naygon kevés widget fér rá, használható méretben.

 

 

Telefon könyv: szerencsére a Samsung készített egy telefonkönyvet, mely nagyon jól használható ujjal, nekem sincsenek túlzottan vékony ujjaim, de eddig még mindig sikerült a kezdőbetűkkel navigálnom (használhatóa az alap telefonkönyv is, sajnos SMS címzett hozzáadásnál ez jön elő, csak kicsit nehézkesebben), egyáltalán nem kell hozzá stylus.

 

 

SIM funkciók: hát ebben a kérdésben nem vagyok kompetens, mert mióta megvan ez a telefonszámom nem használtam SIM funkciókat.

 

 

1,5 nap akkuidő: hát nálam akkor fogyaszt ennyit, ha folyamatosan navigálok (amit akár meg is tehetek offline, nem kell net hozzá). Átlagosan 3 napot bír nálam, könyvolvasással kis netezéssel, bluetooth füles használatával és fényképezéssel (a legtöbbet egy ilyenkészüléknél a kijelző fogyasztja).

 

 

Nekem jó választásnak bizonyult és tudom, hogy az IPhonenal én nem lennék elégedett, talán majd a 3-4 generáció megfelel nekem is, addig pedig megelégedéssel használom az Omniámat (lehet, hogy utána is és nem cserélek  ), számomra megérte a csere, de kiváncsian várom a Nokia érintőképernyős mobilját is és természetesen az Androidos mobilokat is (nagy vágyam, hogy erre a vasra Android kerüljön, de ahhoz kellenek alkalmazások is rá).