Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

hunluigi - 2008. október 28.

 

Előszó
 


Felkértek egy vélemény megírására, és olvasgatva az eddig született műveket, azon gondolkodtam mi az amit még hozzá lehetne tenni... Mindezt úgy, hogy ne sikeredjen túl szubijektívre se irományom, de azért ne rugaszkodjon el túlságosan a meglátásaimtól se. Megpróbálom mondandómat közérthetően közreadni, tekintve, hogy sok olyan emberrel találkozni a fórumokon akiknek ez az első PDA készüléke, és olyan alapvető kérdéseket vetnek fel, amelyre sok esetben már nincs türelme a "nagyöregeknek" válaszolni. Így aztán lehet hogy irományom itt-ott nagyon álltalánosnak érződhet, de mindig ki fogok térni az Omnia sajátosságaira is.
 


A Samsung i900 Omnia egy PDA, azon belül is egy PDA-GSM kombó. Ez így leírva lehet szőrszálhasogatásnak tűnik kezdésnek, pedig a kezdő usereknek fontos információt hordoz. Ez NEM egy telefon készülék, bármennyire is ezt sugalják az esténként a TV-ben látott reklámok. Ha szétnézünk a készülékekkel foglalkozó fórumokban, biztosan találunk egy-két embert aki bőven áron alul értékesíti pár hetes készülékét a "túl bonyolult" ; "egyszerűen kezelhetetlen" ; "nem bírtam megszokni" és hasonló postok kíséretében. Ezek a tulajdonosok nyilvánvalóan azt gondolták, hogy telefon készüléket vásároltak...


 
A PDA készülékek csak egy funkciója, hogy telefonálni is lehet vele, nem erre fejlesztették operációs rendszerét, és ha áttekintjük ezen funkció fejlődését a WM2003 Phone Edition-től túl sok változást nem fogunk látni... A PDA-ra helyesebb úgy tekinteni mint egy lebutított, miniatürizált asztali PC-re, sem mint egy felturbózott telefonra.

 

 Tehát kedves potenciális Omnia tulajdonosok! Tessék végiggondolni a vásárlás előtt, szükségünk van-e ekkora tudású készülékre, vagy csak simán telefonálni szeretnénk... Ha az utóbbi a válasz, akkor már inkább egy iphone...
 


A készülék


 
A készülék a kategóriában már alapnak tekinthető díszdobozban érkezik. A külső csomagolás kiválónak mondható, de pl. a HTC Kaiser csomagolásához viszonyítva visszafogott. A tartozékok a feltétlen szükséges tételekre korlátozódnak, a dobozban elrendezettségük hanyag. Nem tartalmaz pl. képernyővédő fóliát, valamint hiányoltam a TV kábelt is. Ezek a dolgok azért alaptartozékok kellenének hogy legyenek. A készülékhez 1 db ceruzát mellékeltek (más gyártók esetében alap a tartalék ceruza), igaz ennek használatára ritkán fog sor kerülni, mivel az nem a készülékbe rögzíthető, meglátásom szerint nagyobb az esély az elvesztésére. Én szürke importos készüléket vásároltam, és az mellékelt dokumentáció mind terjedelmében, mind tartalmában szegényes. User Manual a neten viszont elérhető/letölthető, amennyiben ezt valaki igényli.

 

A készülék megjelenése kimondottan elegáns, kecses, büszkén vállalható. Anno a HTC Universalnál volt érdekes, amikor telefonált vele az ember két reakció létezett: az "úúúúúúú de jó vas" és az "úúúúúristen mi ez a vasaló". Na az Omnia esetében biztosan csak az előbbire kell számítanunk. A készüléken lévő gombok megfogyatkoztak a PDA-s nagyátlaghoz képest. Ebből is csak a legszükségesebbek kerültek beépítésre -illetve talán kevesebb-.

A gombok nyomáspontja jó, viszont a Power gomb nekem rossz helyen van, és szinte kitapinthatatlan. A másik rossz pont a dedikált hangtárcsázó gomb hiánya, amely ezen funkció BT fülesről történő használatát lehetetlenné teszi (remélhetőleg hamar megoldják, mert nagyon hiányzik). Ennek megfelelően ne is keressünk a készüléken alapból hangtárcsázó/hangvezérlő programot. A készülék a Samsung saját csatlakozó típusát örökölte. Ez bizony megint egy mellé nyúlás a gyártó részéről, tekintve hogy igencsak szembe megy a trendel. A jól bevált "mindenhova egy mini-USB kábelt" elv ezzel meg is dölt.

 

A Samsung kábel csatlakozója lényegesen sérülékenyebnek tűnik, mint az elterjedt mini-USB, ráadásul nem is kapni minden trafikban. Sajnos a fülhallgató kábel is ide csatlakozik, nincs külön jack kimente. A töltés és a fülhallgató egyidejű használata alapból megoldhatatlan probléma. Megoldás lehet a HTC gépek mintájára készült osztó kábel, de ez megint nem egy elegáns dolog. A készülék erősen gyűjti az uújjlenyomatokat, nehezen tartható tisztán, az összeszerelés minősége viszont példás. Elsőre feltűnhet a navi gomb hiánya is, de ezt egy ötletes "tapi-pad" kiváltja, ami véleményem szerint ugyan megszokást igényel, de igen jól használható.

 

A hangszóró és a mikrofon minősége jónak mondható, hangerejük, érzékenységük, ném hozzáértéssel állítható. A kamerák jól használhatók, bár a tömörítés mértéke nem állítható, és a zajszűrés is elég durva. Van ugyan 640*480-as videófelvételre lehetőség de csupán 15 Fps sebességgel, és szerény minőségben. A Panoráma kép készítés menete mondhatni zseniális, viszont az ekkor állítható maximális 320*240 nagyon szánalmas, igy használhatatlan. A mosoly és arc felismerő inkább csak mókázásra alkalmas, gyakorlati haszna nem sok van. A macro módban készített képek viszont meglepően jók. Általánosságben elmondható, hogy sajnos a képek nem tükrözik a beépített hardware képességeit, de a nagy átlagot hozza. Remélhetőleg ez javításra kerül a késöbbiekben.

 

Az akkumulátor cserélhető, nálam az üzemideje átlagosnak mondható. 3 napot az én használati szokásaim melett kibír. Telefonos PDA készülékek esetében ez mondhatni senem rossz senem jó eredmény. Az adatátviteli képességei kiemelkedőek, külön kitérnék az USB-n keresztül történő másolás sebességére, ami példanélküli. Storage módra alapból van lehetőség. A GPS érzékenysége jónak mondható, viszont érezhetően lassabban talál poziciót mint más készülékek. Autós navigációra viszont tökéletesen alkalmas. Megyek8 használóknak, amenyiben nem a hozzá csomagolt (csonkolt) példányt akarják használni, némi buherálás szükséges. A memória mennyisége elegendő, a rom méret viszont okozhat fejtörést egyeseknek, ellenben a kiviteltől függően 8 illetve 16 Gib memória rendelkezésre áll programok telepítésére, így ha okosan gazdálkodunk, nem lesz probléma.

 

Itt egy kicsit kitérnék pár dologra... A WM2003 SE -ig bezárólag a PDA-k memória kezelése hasonlatos volt a mobil telefonokéhoz. Tárolásra, és futtatásra is egy RAM felületet használt, amit vagy dinamikusan vagy kézzel lehetett állítani egyik vagy másik rovására. Ezen felül volt egy ROM felületük amin kizárólag az oprendszert tárolták. Ezeknél a készülékeknél a teljes lemerülés az összes adat elvesztését jelentette. A WM 2005, WM 6.0, WM6.1 (utobbi fut az omnián) már külön kezeli ezeket a memória felületeket. A ROM immáron hozzáférhetővé vált tárolásra, és telepítésre is, a programok futtatására pedig elkülönített RAM szolgál, igy a lemerülésből adódó adatvesztés ki lett küszöbölve (érdekességképpen erre viszont még a 6.1 is figyelmeztet tévesen). Az Omnia ezen felül kapott egy további 8 illetve 16Gib memóriafelületet is. Ezen túlmenően a készülék tovább bővíthető micro SD / SDHC kártyákkal is. Vannak olyan alkalmazások, amelyek ragaszkodnak a ROM terület használatához, ezért amit csak lehet, tegyünk át a "My Storage" felületre, elkerülve a ROM-terület "elfogyását". Ha már ROM... Kezdő user fejjel ne essünk neki romot frissíteni csak leírások alapján. Csúnya meglepetés lehet a vége. Már csak azért is, mert a Omnia Romfelépítése igencsak sajátos, és könnyen kivégezhető. Ha mindenképpen frissíteni akarjuk készülékünket, első körben érdemes olyan usert felkeresni, akinek van ilyan irányú tapasztalata.

 

A készülék PXA procit kapott, ami a PDA körökben a legjobbnak tekinthető. Sebessége bőségesen elegendő. A kijelző minősége jó, háttérvilágítása önműködően is szabályozható. Érdekes módon kevésbé tűnik pixelesnek mint azt a felbontás-méret arányból várná az ember. Az "extrém" képarány nekem nem okozott, megoldhatatlan problémát, egy általam használt program esetében sem, de kétségtelen itt-ott kompromiszumot kell kötnünk, amely esetenként egy fekete csík, vagy egy nem működő fekvő módban realizálódik. A készülékre telepített userinterface programok nekem nem különösképpen nyerték el a tetszésemet. A widgets felület nem bővíthető, és messze nem annyira használható a mindenapokban, mint akármelyik ingyenes program. Kétségtelenül jópofa újítás, de még nagyon kiforratlan. Kapunk ugyan további két felületet, de ezek távol-keleties stílusa, színvilága nekem nem nyerte el a tetszésemet. Én személy szerint az SPB Mobile Shell-t használom, ami tudása a készülékhez igazított skinek használatával teljes mértékben kiaknázható. A készülék programlistája a szokásos WM programokat tartalmazza, egy-két Samsung által beheggesztett alkalmazástól eltekintve. A beheggesztés szó itt sajnos megint fontos, mert ezektől a felesleges alkalmazásoktól nincs lehetőség uninstall révén megszabadulni, így aztán feleslegesen foglalják az értékes ROM-felületet.

 

Ami igazán jól használható, az a Samsung billentyűzete, ami persze további telepítéssel cserélhető tetszés szerint. A telefon felületét is átdolgozták, szerintem teljesen jól használható ez is. A beépített FM rádió RDS képes, igen jól működik, és a hangja is elfogadható, bár egy hangszínszabályzó lehet nem ártott volna. Említést érdemel a G-sensor amely használata sajnos alapból kimerül a képernyő forgatásban. Ugyan vannak portolások és egy dll bemásolása után a Diamond-ra írt alkalmazások is úgy ahogy eldöcögnek, de messze nincs kihasználva ezen képessége. Természetesen mivel PDA-ról van szó szinte lehetetlen olyan alkalmazási területet felvetni amire ne íródott volna program. Ezek javarészt megtalálhatók free változatokban is, de a komolyabb alkalmazásokért sem kell általában 1-2 ezresnél többet fizetni.


 
Végszó


 
Azt azért nem merném kijelenteni, hogy az Omnia a piacon lévő legjobb PDA-GSM combo, már csak azért sem, mert mindenkinek más az igénye. Az viszont bizton állítható, hogy egy igen jól összerakott, gyors, megbízható és nem utolsó sorban elegáns készülék. A gyermekbetegségek, és tervezési problémák mennyire melbevágók, mindenki döntse el maga. Azoknak akik már eldöntötték, hogy PDA telefont vásárolnak, mindenképpen javaslom a Samsung Omnia megtekintését. Ha tetszik, és tisztában vagyunk a WM gépek nyűgjeivel, korlátaival, mindenképpen ajánlom. Ellenérv lehet esetleg az alacsonyabb kijelző felbontás, ez esetben érdemes lehet a Diamond megtekintése is a döntés előtt, bár ott a kijelző mérete lehet problémás.
 


Annak aki még nem döntötte el hogy valóban PDA telefont szeretne-e, javaslom gondosan járja körül a témát, mérlegeljen. már csak azért is mert egy ilyen készülék lényegesen több türelmet, "hozzáértést" , utánaolvasást igényel mint egy sima telefon, bármennyire is csábítóak a reklámok. Aki egy XP újratelepítését is kihívásnak érzi, annak nem ajánlott, de ez elmondható bármely hasonló készülékről is. Nehogy sok tízezret bukva kelljen túladnunk friss szerzeményünkön...