Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  

  

Kép

Kép

Kép

A Toolbox elindítása után a nyitóképernyő röviden leírja, hogy hogyan kell a programot használni, mik az első lépések:

1. A navigációs készülék csatlakoztatása a PC-hez USB-kábellel

A PND-k (hordozható navigációs készülékek) tulajdonosai valószínűleg kaptak a készülékkel együtt egy USB-kábelt, ezzel kellene a PC-hez csatlakoztatni a készüléket.

A PDA-verzió (iGO My way 8) felhasználói két lehetőség közül választhatnak: az SD-kártyát egy SD-kártyaolvasóba teszik, vagy ha a PDA támogatja az ún. Mass Storage adatátviteli protokolt, akkor a PDA is közvetlenül csatlakoztatható a PC-hez egy USB-kábellel.

A következő helyen tudjátok ellenőrizni, hogy a PDA támogatja-e a Mass Strorage Protocol-t és itt tudjátok átváltani rá a PC-s kapcsolatot: Start menü / Settings / Connections (fül) / USB to PC screen ikon, és egy ilyen képernyőt fogtok látni:

Kép

Kép


2. lépésben ellenőrizzétek, hogy a PC csatlakozva van-e az internetre

Valószínűleg igen, de azért egy sort megért. :)

3. Bejelentkezés a Naviextras.com szerverre a Toolbox-szal

A Toolbox nyitóképernyője alján található nagy Login gombra kattintva megjelenik a bejelentkező ablak. Itt ugyanazzal a felhasználói névvel és jelszóval tudtok majd bejelentkezni, mint a naviextras.com portálon. 

Kép

Mint a fentiekből kitalálhattátok, a Toolbox és a weboldal szorosan kapcsolódik egymáshoz, és ugyanazt az adatbázist használják. Amikor a naviextras.com weblapon egy plusz térképet vesztek, majd a Toolbox-szal bejelentkeztek, a PC-s program azonnal fogja tudni, hogy letölthetitek és kaphattok licenszet a megvett térképre.

Hasonlóképpen, ha ingyenes frissítésre vagytok jogosultak, ezt a portálon és a Toolbox-ban is fogjátok látni, amikor be vagytok bennük jelentkezve.

Az ingyenes frissítésekről egy kicsit még bővebben: amíg a navigációs készülék vagy szoftver nincs regisztrálva a naviextras.com-on, addig a portálon és a Toolbox-ban is a térképek listaárát fogjátok látni, azaz azt az árat, amit akkor fizetnétek, ha az adott térképet plusz térképként vennétek meg a jelenlegiek mellé (pl. egy Közel-Kelet vagy USA térképet a meglevő magyar vagy Európa térkép mellé).

Értelemszerűen, amint a készüléketeket a naviextras.com-on regisztráltátok, és a gyártó számotokra a naviextras.com-on keresztül ingyenes vagy kedvezményes térképeket vagy egyéb frissítéseket biztosít, akkor a regisztrációt követően "megváltoznak az árak", és megjelennek az ingyenes frissítések is.

A készüléktípus azonosítása a regisztrációja

Az NNG másik, iGO My way 2006 PDA-verziót frissítő portálját ismerők a naviextras.com-on egy egyszerűbb és kényelmesebb regisztrációval fognak találkozni. Az 1-3 lépések után (készülék csatlakoztatása, internetkapcsolat, bejelentkezés) a Toolbox automatikusan elvégzi az összes regisztrációval kapcsolatos feladatot, így lényegében ezzel kapcsolatos feladata a frissítést végzőnek nincs.

Kép

Elsőként a Toolbox azonosítja a készülék gyártóját és típusát, (vagy a szoftververziót PDA-verzió esetén), és regisztrálja azt a naviextras.com-on a felhasználói profilhoz. Ez alapján tudja a portál a kompatibilis frissítéseket meghatározni, hogy csak olyan frissítéseket ajánljon, ami az adott típussal kompatibilis.

Természetesen a Toolbox csak az eredeti (és a gyártó által kiadott frissítésekkel frissített) készülékeket tudja sikeresen azonosítani. Ez az automatikus azonosítás és regisztráció felülírja majd a korábbi esetleges manuális regisztrációt (pontosabban a típus megadását), ha korábban a weblapon valaki megadta azt.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor a manuális regisztráció miért van?
Ezt arra az esetre van, ha valaki a Toolbox használata (és így az automtikus regisztráció) előtt már frissítéseket vagy extra térképeket szeretne venni a portálon, így legalább ily módon lehet ellenőrizni, hogy egy naviextras.com által támogatott típushoz választ frissítést.


A szoftver és a térképek azonosítása

Következő lépésben, még mindig automatikusan, a készülékre telepített tartalmak (térképek, POI-k, 3D extrák, stb) azonosítása és regisztrációja történik. Ez teszi lehetővé, hogy a portál és a Toolbox is képes legyen "frissítéseket", azaz a meglevő tartalmak friss verzióit felajánlani, és végső soron megkülönböztetni, hogy mi száít frissítésnek, és mi plusz tartalomnak.

Mint korábban már említettem, ez azért is fontos, mert számos gyártó (pl. az NNG a PDA-verzió számára) más feltételekkel és árakon kínálja a frissítéseket és a plusz tartalmakat. Például egy Kelet-Európa térkép frissítése ingyenes, de plusz térképként megvéve pl. egy USA-térképes verzióhoz már ez pénzbe kerül.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e venni/kapni frissítéseket nem támogatott készülékekhez?
Természetesen ha valaki nem a valódi típust adja meg a manuális regisztrációkor, akkor képes lesz frissítést venni/kapni, de igen-igen valószínű, hogy a Toolbox már nem ismeri fel a készüléket, így nem lesz képes azt feltelepíteni illetve licenszelni, AZAZ NEM TÁMOGATOTT KÉSZÜLÉKEK NEM FRISSÍTHETŐEK.

Két helyen lehet az elérhető frissítéseket és plusz térképeket böngészni:
1. a Toolbox-ban
2. a naviextras.com portálon

A Toolbox-ban talán kényelmesebb a lista átnézése, mert egy listában megjelenik minden elérhető frissítés, a portálon viszont több információ olvasható róluk (lefedettség, kompatibilitás stb.)

A Toolbox szoftverben a Get Maps & More menüpontot kell választani, itt látható az elérhető frissítések és a plusz térképek (POI-k és egyebek) listája. 

Kép

Ha egy frissítés ingyenes, akkor az “Add” gomb megnyomásával azonnal áttehető a letöltendő tartalmak közé. Ha fizetős, akkor a “Buy now” gomb a Toolbox-on belül felnyit egy kis böngészőt, amiben a portálhoz hasonló módon meg lehet venni a térképet. (Természetesen a portálon is meg lehet venni...)

Kép
A térkép (portálon vagy a Toolbox-ban való) megvásárlása után valamint az ingyenes tartalom kiválasztása után a My updates menüpont gombja megváltozik, és megjelenik rajta a letölthető frissítések száma. 

Kép
A My updates menüpont kiválasztása után a “Download” gombra kattintva indítható el az adott tartalom letöltése az internetről. Ha a letöltést megszakítd (felfüggeszted) a Pause gombbal, vagy megszakad (pl. átviteli vagy internetkapcsolati hiba miatt), akkor a Resume gombbal folytatni lehet a letöltést.

Kép 

A "My updates" képernyőn láthatja:

* a megvásárolt tartalmakat (frissítések vagy extrák),
* ingyenes frissítések és extrák a "Get Maps & More" képernyőről,
* és speciális, ingyenes ajánlatok (melyek általában fizetős tartalmak, de a gyártó vagy az oldal üzemeltetője ingyen bocsájtja rendelkezésre).


A letöltést és telepítést manuálisan is elvégezheti, egyesével a "Download" gomb használatával, vagy elindíthatja a telepítő segédet az "Start Installation Wizard" használatával.

Kép

Ha valamelyik korábban megvásárolt de még le nem töltött tartalom nem jelenik meg a letöltési sorban, kattintson a "Refresh The List" gombra a képernyő bal felső részén, vagy indítsa újra az alkalmazást.

A telepítő segéd (Installation Wizard) használata

Miután a "Start Installation Wizard" gombra kattintott, a Toolbox felhívja a figyelmét, hogy készítsen biztonsági mentést. Javasoljuk, hogy mindenképpen készítsen biztonsági mentést mielőtt a tartalmakat letölti és telepíti. Kattintson a "Yes I want to do a backup" gombra. A biztonsági mentést kihagyhatja a saját felelősségére.

Kép

A számítógépe USB portjától függően (USB 1.1 vagy USB 2.0) a biztonsági mentés elkészítésének ideje változhat. Kérjük várja meg a biztonsági mentés folyamatának befejeződését.

Kép

A biztonsági mentés elkészültével térjen vissza a "My Updates" képernyőhöz, indítsa újra a telepítő segédet a "Start Installation Wizard" gomb megnyomásával, majd ebben az esetben válassza a biztonsági mentés kérdésnél a "No thank you" gombot. A folytatásban a telepítő segéd megkérdezi, hogy az összes felsorolt tartalmat telepíteni kívánja-e. Bármelyik tartalmat kiveheti a letöltési sorból a tartalom előtti jelzés eltávolításával. Végül nyomja meg az "Install" gombot az ablak bal alsó részén.

Az "Install" gomb csak abban az esetben aktív, ha elegendő hely van az eszközön (SD kártyán) a kiválasztott tartalmak telepítéséhez.

Kép

Ezután egy figyelmeztető ablak jelenik meg, mely felhívja a figyelmét arra, hogy csak teljesen feltöltött akkumulátorral kezdje meg a folyamatot. A folyamat megszakadása az eszköz hibás működéséhez, vagy működőképtelenségéhez vezethet.

Kép

A következő figyelmeztetés tájékoztatja, hogy a tartalmak csak egy készülékre telepíthetőek, azokat később más eszközre átmásolni vagy átvinni nincs lehetőség. Amennyiben meggondolta magát és egy másik eszközre szeretné telepíteni a tartalmakat, ezen a ponton még megszakíthatja a telepítést.

Kép

Ezután a Toolbox megkezdi a szükséges tartalmak letöltését az internetről a számítógépére, majd utána azok átmásolását a készülékére (SD kártyára).

Kép

A telepítés sikeres befejeződéséről egy üzenet jelenik meg majd a képernyőn.

Manuális letöltés és telepítés

A manuális folyamat nagyon hasonló a fent leírtakhoz, csak a letöltéseket egyesével kell elindítani a "My updates" képernyőn.

Kép

Miután egy tartalmat letöltött, kattintson az "Install" gombra a készülékre (SD kártyára) történő telepítéshez.

Frissítés után ajánlott az igot újratelepíteni !

 

Ha nem sikerül a fentiek alapján