Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány tudnivaló az IGO8 útbiztonsági kamerajelző (speedcam) szolgáltatásáról.

By Szeszo

 

 

Kép

 
A funkció lényege, az útbiztonsági kamera (traffipax) előrejelzése a közlekedési bírság elkerülésének érdekében. Az adatbázis tartalmazza a traffipax GPS koordinátáit, fajtáját (lámpába épített, mobil kamera, vasúti átjáró) a sebességhatárt, kamera irányultságot (pl. TXT formátumban). 

Navigációs programunk a térképen megjelenő ikon segítségével jelzi, hogy egy traffipax keresztezi utunkat. Így időben lassíthatunk, és a büntetés elmarad. Mi magunk is lehelyezhetünk traffipax ikont, ahol felfedeztünk egy újabb útbiztonsági kamerát.  Aki szorgalmas és lelkiismeretes az még gyarapíthatja is az adatbázist és segíthet másoknak, ha beküldi olyan oldalakra, amelyek gyűjtik az ilyen információkat.

Az útbiztonsági kamerák adatbázisához, legkönnyebben és ingyenesen innen juthatunk hozzá:

Erről az weblapról egy komplett európai adatbázis tölthetünk le a létező összes infóval együtt. Ennek az a hátránya, hogy nem mi magunk dönthetjük el mire van szükségünk és mire nem. Aki  pl. kamera típus szerint válogatna vagy csak a magyar adatbázist használná, annak sajnos már pénzt is kell áldoznia a dologra. Ez a fizetős szolgáltatásokhoz tartozik.

Induljunk ki abból, hogy nekünk jó a teljes európai infó és le is töltöttük a fájlt.

Az útbiztonsági kamerák beépítése az IGO8-ba a következő:

1.   A letöltött speedcams2009-03-08_00.10.txt fájlt bemásoljuk az IGO8/Content/Speedcam könyvtárba, ha ilyen nincs létre kell hozni egyet.

2.   Az IGO8 elindításakor, automatikusan feldolgozza az adatbázist és átalakítja saját formátumára (speedcam.spdb). A betöltődés közben az initiliazing warning data szövegnél megáll egy kis időre, ilyenkor alakítja át a TXT-s fájlt  speedcam.spdb-re.

Kép

   
A konvertálás akár hosszabb (kb. 4 perc) időt is igénybe vehet (az adatok mennyiségétől függően) ezért a lassú IGO8 betöltődést ne tekintsük hibának, várjuk meg amíg elkészül a feldolgozás. Ezt az időt csak egyszer rabolja el tőlünk a program másodszor már jelentősen gyorsabb lesz a betöltődés. Ezután nyugodtan letörölhetjük a speedcams2009-03-08_00.10.txt fájlt az IGO8/Content/Speedcam könyvtárból, többé nem lesz rá szükség.
 

Kép


Megszabadulhatunk a hosszú konvertálási időtől, ha nem az IGO8-ra bízzuk az átalakítást. Egy PC-n futtatható program is létezik, ami végrehajtja rövid idő alatt a TXT- spdb konvertálást. A SPUDTXT Tool 4 IGO oda-vissza dolgozik a két formátum között.

Így néz ki a kezelői felülete:

Kép

 


3. Az átalakítás megtörténte után elindítjuk az IGO8-at. A szolgáltatás bekapcsolásának menete a következő: Menü/ Beállítások/ Figyelmeztetések/ Figyelmeztetések sebességmérő kamerára. Egyszerűen leellenőrizhetjük a bekapcsolás sikerességét. A keresési funkcióval kiválasztjuk pl. a budapesti Clark Ádám teret, ráközelítünk, és már láthatjuk is a kis fehér négyszöget benne egy fekete kamerával.
 

Kép


4. Helyezhetünk le magunk is sebességellenőrző kamera ikont, ha kijelöljük a helyét a térképen majd a kurzor  Kép   gombot megnyomjuk és a további lehetőségek közül az új   kamera Kép gombot  választjuk.Akkor sincs baj, ha teljesen összekavartuk kevertük a sebességmérő kamera infókat.  A rendrakás  egyszerű, töröljünk ki minden fájlt a IGO8/Content/Speedcam könyvtárból és tegyük fel újra a speedcams2009-03-08_00.10.txt fájlt.

Akit zavar a jelzőhang, kicserélheti a data-zip-ben a !alert5.wav-ot  pl. erre  

Hallgassuk meg: