Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az SPB Pocket Plus leírása

                                                       by Szeszo

 


Kép

 

 

 

 

Az SPB Pocket Plus egy összetett program, mely a Windows Mobile sok-sok hibáját képes kijavítani és hozzátenni hasznos szolgáltatásokat. Néhány mondattal nehéz is leírni mindent, itt egy rövidke kivonat a tudásáról, majd ezután következik egy részletesebb ismertető.

 
Today plug-in
 

Könnyen beállítható today, fogd és vidd technikával, egyik Today ablakból a másikba lehet tenni az ikonokat. Skinezhető többféle módon. Innen egy lépéssel lehet indítani a kedvenc programjainkat.

                                   
 

Kép

 

Internet explorer
 

Fel lehet vele tuningolni a beépített Internet Explorert is. Lehetőség nyílik több lapfülre, és menteni tudjuk vele a weblapokat.     

                                 

Kép

 

File Explorer
 

ZIP támogatás, fájl titkosítás, a storage kártya formázása, ellenőrizhetjük vele a könyvtárak tulajdonságait, méretét.

 
Close button

Egy jó kis task program is megbújik benne. Ezzel a szolgáltatással becsukhatod egy mozdulattal a futó programokat. Háttérbe teheted, avagy megnézheted az éppen futó alkalmazásokat.


Kép

 

Smart Scrolling
 

Ezt a szolgáltatást csak részben használjuk az Omnián, mivel ennek a készüléknek van gyári görgető funkciója.

 
Integration

Az integráció különösen praktikus dolog, mert beépíthetünk egy külső programot és így nem veszünk el helyet az értékes Today-ból. Természetesen az SPB előnyben részesíti a saját programjait, azokat nagyon stabilan kezeli (pl. Időjárás progi, világóra, telefonkezelés...stb)


Kép

 

Taskbar Battery Indicator

A képernyő tetejére kirakhatunk vele egy akkutöltöttséget jelző csíkot (ami lehet vastag, vékony stb).

Kép

 
 

Praktikus Today Omniára

Itt egy praktikus Today az Omniára. A felső része a Samsung Today2, ami gyárilag jár a készülékhez, minden benne van, ami fontos a kezeléshez.. Alatta helyezkedik el az SPB Pocket Plus, ezzel tudjuk jól kezelni a programok elindítását és még sokféle funkciót. Alulra pedig az SPB Traveler kerül, ami tartalmaz időjárástól az utazási infókon át a valutaárfolyamig, mindent.

 

Kép

 

 

 
Most pedig kezdjük elölről a feltelepítés utáni rendrakást.
 

Telepíthetjük nyugodtan a My Storage-ra annak ellenére, hogy a My Device használatát ajánlja. Felesleges pazarolnunk az amúgy sem sok memóriánkat.

 

Első dolgunk legyen kikapcsolni a Samsung Widget-et, mivel az összeakad az SPB Pocket progival.

 


Kép

 

 

SPB Pocket Plus felépítése:

 

Kép

                                

Saját ízlésünk szerint állíthatjuk be azokat az ikonokat és szolgáltatásokat, amiket fontosnak tartunk. Telepítés után alapból 5 Tab látható a képernyőn. Tab-ból max. hatot tehetünk a Today-re.

                                  

A Tab-ot átszabhatjuk ízlésünk és szokásaink szerint. Létrehozhatjuk pl. a multimédia, navigáció, util, játékok, e-könyvek, dokumentumok stb. tartóját. A rendrakáshoz először kitörlünk mindent amire éppen nincs szükségünk, és bekapcsoljuk ami fontos. Egy ikonon akkor végezhetünk bármilyen átalakítást ha lenyomva tartjuk 2 másodpercig azt. Ekkor jelenik meg ez a legördülő ablak:Kép

 

a7 Ikonok mértre állítása, felirateltüntetés,automatikus sorba rendezés(anim gif beillesztés)

 

Kép

 

Az ikonokat átállíthatjuk nagy mértetűre (így könnyebb az ujjal való kezelés) Large Ikon, kitörölhetjük az alattuk lévő neveket Show Label mellöl vegyük ki a pipát, automatikusan sorba rendezhetjük őket az Auto Arrange funkcióval. Az Arrange-al, mi magunk tehetjük oda ahová akarjuk az ikonokat.


Kép

 

 

 

 

 

Lezárhatjuk az ikonokat (Lock All Item), és így nem tudjuk véletlenül elmozgatni őket. Törölhetjük is azt, amelyet feleslegesnek ítélünk (Remove Item), vagy a ikonját lecserélhetjük egy „szebbre” a Rename/Change Icon-ra kattanva.


Kép

                                          

Egy program ikonját úgy tudjuk kitenni, ha az Add/Item/Program gombbal bejutunk az eddig telepített programokhoz és ott kipipáljuk azt. Amikor egy pipát kiveszünk a progi elől, eltűnik az ikonja a today-ból. Ezzel a módszerrel bármely kedvencünk bekerülhet a today-ra és onnan indíthatóvá válik.
 


Kép


 

 

 

 

Az Add/Item/ Indicators gombokkal beállíthajuk a legfontosabb visszajelzőket (akkujelzés, memória:Storage-My Storage-Backligt)

 


Kép

 

 

 

 

 

Ezzel a módszerrel akár saját dokumentumokat, Rendszer progikat (pl.soft reset, Power on/off, képernyő forgatás), vagy a Settings-ből a Todayt, Buttont vagy a Connection ikonját is betehetjük az indíthatóak közé.Kép

 

 

 

 

 
 
A Tab gombok szerkesztése.
 
                           

A tab gombok opcióit úgy érhetjük el, ha lenyomva tartjuk 2 másodpercig azt.Kép

                         

 

 

 

 

A New tab megnyomása esetén újabb tab-ot adhatunk hozzá .

 

Kép

 

 

 

 

 

A Delete tab törli azt a tab-ot amelykre nincs szükségünk, A Rename/Change Icon feladata a Tab ikonjának megváltoztatása. A plug-Ins nagyon jól használható arra, hogy beillesszünk a Tab-hoz egy külső programot: pl  Időjárás progi, világ óra, telefon kezelés...stb. Ennek egyszerű módja a Plug-Ins alatt megjelenő telepített programok közül pipával kiválaszjuk a nekünk kellőt. Amikor már nincs rá szükségünk és ki akarjuk venni onnan, akkor pipa vissza.

 
 

Kép

 

A View  alatt újabb almenű következik.

 

Kép

                      
 

A tabokat függőlegesen is elrendezhetjük, a Vertical Tabs kijelölésésvel.

 

Kép

 

 

 

 

                               

A Large Tab opcióval nagyra, vagy kicsire állíthatjuk méretét.Az Auto-Hide Tab Content bekapcsolásakor az ikon mezőt automatikusan becsukja, Tab-ra nyomáskor ellenkező esetben nyitva marad.

 
  

Térjünk vissza a Tab menübe.

 

Kép

                      

 

 

 

A For All Items-en (az itt lévő parancsok az összes ikonra vonatkoznak) belül még van öt lehetőségünk:
 

Make Small-Az összes ikont kicsivé teszi

Make Large- Az összes ikont nagy méretűvé

Show Labels-Az ikon nevét megjeleníti

Hide Labels-Eltünteti az ikon nevét

Refresh Tabs-Frissíti a Tab-ot

  

Az utolsó rész az egyik legfontosabb terület a SPB Pocket Plus-ban, és ez az Option. Itt állíthatjuk be azt, hogy mit és miként használunk az SPB Pocket Plus szolgáltatásaiból.

 

Kép

 

 

 

 

              

Az elején már írtam erről néhány dolgot, ezért itt már csak kisebb kiegészítéseket tennék. A funkció részletes beállításához akkor jutunk, ha kijelöljük azt, és megnyomjuk a Feature Option (Opciók jellemzői) gombot.

 

Today Plug-In: Innen is be lehet állítani a Tab fontosabb funkcióit, hozzáadni Tabot, törölni, átnevezni, ikont tenni bele, Plug-in-t csatolni hozzá, Skinezni (stílust váltani).

 

Close Button: Jól használható feladatkezelő, viszonylag sok beállítási funkcióval. Az X gombnak a Windows Mobile jobb felső sarkában, sok hasznos tulajdonságot kölcsönöz.

Rengeteg dolgot tud jelezni egyetlen hosszantartó lenyomással. Beállítható pl. úgy, hogy az X gomb egyszeri, gyors nyomására a futó program teljesen becsukódjon. A hosszabb lenyomás esetén pedig megjelenjen a futó programok listája, vagy a  Soft Reset gomb, képernyő forgatás stb.

 

Háromféle tapintási formához rendelhetünk funkciókat:

 
Egy rövid érnitésnél (on tap) beállíthatjuk : 

- programok lehajtása (fut a progi, de nem látszik),                 

- becsukása,

- egy kis menü jelenik meg amiben az általunk beállított funkciók
  vannak

 
Egy hosszabb érnitésnél (on tap-and-hold) beállíthatjuk : 


- programok lehajtása (fut a progi, de nem látszik),                 

- becsukása,

- egy kis menü jelenik meg amiben az általunk beállított funkciók
  vannak

 
Egy finom nyomással és lefelé mozdulattal (On gesture) beállíthatjuk : 

- programok lehajtása (fut a progi, de nem látszik),                 

- becsukása,

- egy kis menü jelenik meg amiben az általunk beállított funkciók
  vannak

 

Taskbar Battery indicator: A képernyő tetejére kirakhatunk vele egy akkutöltöttséget jelző csíkot (ami lehet vastag, vékony vagy hagyományos taskbar-os).

 

Kép

             

Azoktól a funkcióktól, amelyekre nincs szükségünk, a pipa eltávolításával szabadulhatunk meg. Ezzel a megoldással csak inaktívvá tettük, de a memóriánkat azért még foglalja. Abban az esetben, ha nagyon memória takarékosak akarunk lenni, van mód a részegységek egyenkénti eltávolítására (uninstall) is. Azoktól a funkcióktól szabadulhatunk meg, amelyeket nem akarunk soha használni.
 


Kép

 

 

 

 

Amikor a Tab-okat, ikonokat és funkciókat igényeink szerint beállítottuk, elmenthetjük azt egy biztos helyre pl. Storage Card-ra. Így a legközelebbi telepítésnél már nem kell ennyit vesződni a dologgal. Ez a Backup Setting-Restore Settings funkció segítségével érhető el.

 

Kép

 

 

 

 
 
 

Ezek lennének az általam fontosnak tartott tudnivalók erről a hasznos kis programról. 

Remélem ezzel a kis leírással könnyebb lesz eligazodni a rejtelmeiben.

  

Ikonkészletek és leírás a hogyanról: /cikkek/spb-pocket-plus-iconset