Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Vélemény

2. használt programok  és a Today

 

 

1. Vélemény  SZESZO - 2008.október 26.

 

Külméreteivel elégedett vagyok, elég kompakt ,kézre áll, súlya ideális, akár zsebben is lehet hordani.
A processzora nekem ideális, simán megbirkózik az asztali divix-szel, aminek pl. Ac3-as a hangja.

 

A régi gépemen(ETEN G500) - mivel gyenge volt a proci- minden filmet át kellett konvertálnom(320X240). Sajnáltam rá az időt, de az Omnia ettől már megkímél. Tetszik az is hogy a képernyője 16.9-es ezért nem kell torzítani a filmeket. A wmv-ket nem annyira csípi, de nagyobb bajom sose legyen vel. A belső memórája elég abban az esetben, ha valaki nem programmániás, bár azért neheztelek, hogy elég kevés marad a felhasználónak belőle. Néhány okos gyártó úgy oldja meg ezt a problémát (pl.Eten), hogy simán uninstallal le lehet szedni az általam nem használt progikat, amiket ő telepített fel. Ez jó lenne ennél a készüléknél is.Igazából még nem sikerült a belső memória végére járnom. Az viszont érdekes, hogy az ETEN G500-asnak 30 Mb-t szabad storage memója (Spb mobileShell, Spb Pocket stb is fent van rajta) van, míg ennek az én kis új kütyümnek jóval kesebb 44 Mb-t  (az előbb említett Shell pl. nincs is fenn a készülékemen ). Vagyis néha a több kis híján kevesebb. Igazándiból ennek ellenére a memóriával tökéletesen elégedett vagyok.

 

A kijelzője valóban nem mérhető minőségben egy Dia-hoz, viszont aki E-könyv olvasásra , filmnézésre használja, annak messze jobban kihasználható ez a kijelző, mint a kisebbek. A könyvek olvasásásának élménye közelebb került a könyvéhez mivel fektetett üzemmódban szélesebb mint a régi készülékek. Sok program kiakad a furcsa felbontástól (400X240), sok pedig alul fekete csíkot hagy és nem tölti be teljesen a képet, ennek ellenére azért használhatók.

 

Külső hangszóró hangerejével, minőségével elégedett vagyok (különösen azért, mert még állítani is lehet rajta egy kis trükkel). A belső, vagyis fülhallgató kimenet minőségét csak a ETEN G500-hoz tudom hasonlítani. Ahhoz képest ez maga a tökély, ennél nekem személy szerint nem kell a Coreplayeren a hangszíneket piszkálnom, alapbeállításon is jó (persze , ehhez egy Sennheiser CX400-as is hozzájárul).

 

A TouchPad érdekes dolog, van amikor gátol (bizonyos progik nem csípik) és van amikor szárnyakat ad (amikor tapi paddá alakul). Először fura aztán amikor megszokja az ember nehezen tud megválni tőle.

 

A hozzá adott cerka viccesen feminin, mármár egy szemceruza dizájnját hordozza magában. Az is igaz annyira jól eltalálták a beviteli eszközöket Samsung-ék, hogy reszeten kívűl én másra nem használom. Az igaz, hogy nem lehet beledugni a készülékbe viszont a tokjában lehet kiképezni egy kis helyet és már nálad is van örökkön örökké. A virtuális billentyűzete (Samsung) tökéletesen használható, mert már megoldott a magyar ékezetesek használata, és eleve rezgésvisszajelzést is tartalmaz. Fektett üzemmódban a sonka ujjúak is kezelhetik. Külső memóriájának bővítési lehetősége tökéletes (32GB, 16 belső és 16 külső) , ekkora helyen komplett kedvenc sorozatok halmazát is tárolhatja az ember és még akkor is marad hely az MP3-zenéknek, képeknek.
A benne lévő rádió, igaz csak a bedugott eredeti jó hosszú headset zsinórral, de tökéletes vételt ad.


Az amit én lejobban utálok benne, hát a GPS chiset, na az már nem a kedvencem az tuti, különösen azt nem bírom, amilyen nehezen kap rá a holdakra A-GPS nélkül (hozzá teszem van akinek nem így működik). A holdak megtartásában nagyon jó beton födémnél a ETEN G500-as nem igazán szerette, tudta megtartani a holdakat ez viszont jól kapaszkodik. Igazából én úgy látom, hogy ebben a GPS kérdésben valami programozói bravúrral, ROM frissítéssel stb. jelentős javulást lehet elérni. Akik olvasták eddigi fórumbejegyzéseim azok tudják, hogy nekem egy bizonyos registry buhera segített kicsit javítani a gép GPS lelkivilágán. Végső konklúzió : Mindezen hiányosságok ellenére jól használható navigálásra, legfőképpen azoknak akiknek van GPRS előfizetésük mert akkor 1 percen belül van holdadatuk.

 

A beépített kamera minősége és szolgáltatásai tökéletesen megfelelnek egy PDA mániás embernek, nem szabad természetesen profi fényképezőgépekhez hasonlítani a minőségét. Ezzel már jó fényviszok között hangulatos képeket lehet létrehozni. A gyorsulás érzékelője hasznos dolog. Van aki kikapcsolja pár nap után, van aki esküszik rá mennie kell mindig, én a köztes megoldások híve vagyok. Időnként bekapcsolom amikor kell és ki amikor zavar.

 

Az akkumlátoros üzemidő sarkalatos pontja a készüléknek. Említettem, hogy az egérmozi a kedvencem, ez elég akkufaló időtöltés. Beraksz egy kétórás normál pc-s méretű Ac3-as hangú filmet és a hangját bluetooth-on átnyomod a fülhallgatódra, na az aztán eszi a kakaót. Ez ellen csak egy 3000 mAó-ás aksi segít legfeljebb. Ezen a problémán úgy léptem túl, hogy készítettem egy 4ceruza elemes külső töltőt és így bárhol, bármikor tölthetek rá egy kicsit. Aki normál módban használja annak egy napig simán kitart az üzemidő. Azt gondolom, hogy nem tér el az üzemideje a többi készüléktől igazán, de egy igazi PDA mániás az nem kíméli a készüléket és képes órák alatt lemeríteni. Később még reménykedem egy vastagabb hátlapos nagyobb kapacítású MUGEN aksiban.

 


Amit utálok benne: Samsung csatlakozó rendszerét gyűlölöm ilyen adapter , olyan adapter na ez gagyi, rühellem azt, hogy SDHC kártya cseréhez ki kell vennem az aksit, azt hogy a tetején van a töltésvisszajelző LED és a Power Off gomb (ergonómiailag nulla).Apró szűk rések a borító üveg mellett amik gyűjtik a koszt. A tartozékok listája nagyon gyenge alig lehet kapni még mindig hozzá normális dolgokat. A ROM frissítések körül egyfajta káosz alakult ki. Úgy látom, hogy a Samsung rajtunk kísérletezik. Csak nézzétek meg a Magyar Samsung oldalt nincs is mit letölteni tőlük....

 


Bocsi amiért ilyen hosszadalmasra sikeredett, de azért remélem hasznát tudjátok venni ennek a kis írásnak.

 

2. Használt programok és a Today Kép